perjantai 11. syyskuuta 2015

Head sünnipäeva, Arvo Pärt!

Viron tunnetuin nykysäveltäjä Arvo Pärt saavuttaa kunnioitettavan 80 vuoden iän tänään, 11.9.2015. Vaikka blogin alaotsikko puhuukin populaarikulttuurista, suomme itsellemme juhlan kunniaksi vapauden piipahtaa taidemaailman puolella. 

Pärt syntyi Paidessa, Järvamaan maakunnassa ja varttui Rakveressa, noin 80 kilometriä Suomenlahdelle päin synnyinseudultaan. Hän opiskeli säveltämistä Tallinnan musiikkiakatemiassa Heino Ellerin opissa. Varhaisvuosinaan Pärt sävelsi elokuva- ja teatterimusiikin ohella ensimmäisen laulusävellyksensä, lapsikuorolle kirjoitetun kantaatin Meie aed. Kantaatti julkaistiin vuonna 1960 8" vinyylilevyllä ja on käsittääkseni ensimmäinen fyysisenä äänitteenä päivänvalon nähnyt Arvo Pärtin sävellys. Satunnaisia säveltäjän ja äänituottajan töitä tehnyt Pärt sai myös vähän kerrassaan yleisön ja musiikkimaailman huomiota sekä tunnustusta sävellyskilpailussa.

Pärt keskittyi 1970-luvulla opiskelemaan eri tyylejä, kuten esimerkiksi gregoriaanista kirkkolaulua ja keskiaikaista musiikkia, joiden vaikutteet lopulta auttoivat häntä löytämään oman polkunsa. Tänä päivänä Pärt lukeutuukin niin kutsuttuun pyhän minimalismin edustajiin. Tyylille on ominaista riisuttu ja yksinkertainen, usein hyvin rauhallinen ja rauhoittava, estetiikka sekä teologis-filosofinen tematiikka. 

Lähde: https://flic.kr/p/4vNonq
Vuonna 1976 Pärt esitteli teoksessa Für Alina oman sävellystekniikkansa, jota hän kutsui tintinnabuliksi. Nimi tulee latinankielisestä sanasta tintinnabulum, "kello". Hengellisyys kulkee käsi kädessä Pärtin musiikin kanssa. Säveltäjälle itselleen tintinnabuli edustaa myös meditatiivista toimintaa, jonka äärellä hiljentyä pohtimaan elämää ja sitä suurempia kysymyksiä. Ortodoksista uskoa tunnustava Pärt harrastaakin käsittääkseni retriittejä muun muassa Valamon luostarissa.

Kansallisesti ja kansainvälisesti palkitun (Virossa esimerkiksi ensimmäisen luokan valtiollinen kunniamerkki) Pärtin sävellyksiä on äänitetty ja julkaistu aina 60-luvun alusta tähän päivään. Tuotanto on todella laaja, enkä voi sanoa tuntevani siitä kuin pienen osan, mutta tähän mennessä kaikki kuulemani esitykset ja tallenteet Pärtin sävellyksistä ovat olleet varsin nautittavia. Jos varmoja nakkeja täytyy hakea, niin suosittelen kuuntelemaan 70-luvulla sävelletyt Für Alina ja Tabula Rasa -teokset. Molemmat on nostettu modernin klassisen musiikin kaanoniin ja on hyvä tuntea myös yleissivistyksen vuoksi.

Klassikoilla mennään myös blogin puolella. Vuoden 1978 Spiegel im Spiegel on mainio esimerkki Pärtin tintinnabulum-tekniikasta ja pyhän minimalismin tyylistä. Teoksen nimi on muuten saksaa ja tarkoittaa "peili peilissä". Johan se nimikin kertoo, että tässä ollaan suurten ikuisuuskysymysten äärellä. Mutta ei hätää, Spiegel in Spiegel toimii myös erinomaisesti päiväunien taustamusiikkina ilman sen kummempia filosofointeja.



Yle Teema juhlii Pärtin syntymäpäivää näyttämällä Aatamin passio -näyttämöteoksen sekä säveltäjän henkilökuvan. Kannattaa katsoa!
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/08/31/arvo-part-80-vuotta-teemalla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti