perjantai 29. tammikuuta 2016

Matkaraportti: Punkkia, politiikkaa ja purkereita

Tere vaan armaat ystävät!

Kiireisen syksyn ja loppuvuoden vuoksi blogin päivittäminen on jäänyt vähemmälle, mutta nyt yritetään taas skarpata. Eihän Virosta sentään ole kulttuuri ihan heti loppumassa. Palautellaan ensimmäisenä mieliin elokuinen matka Viroon ja punk-laulujuhliin. 

Itse juhlallisuudethan tapahtuivat Rakveressä, mutta reissua varten varattiin myös pari päivää Tallinnassa pyörimistä varten. Liian pitkään lykätty vierailu Tallinnan Miehitysmuseoon mahtui onneksi matkan aikatauluun. Museon pysyvä näyttely kuvaa neuvostomiehityksen alla elävien ihmisten elämää pääasiallisesti arkisten esineiden, videoiden ja banderollien avulla. Lisäksi näyttelyssä nähdään muun muassa sodan aikaisia aseita ja pelottavia patsaita Neuvostoliiton tutuista veijareista.

Neuvostoeliitti vartioi museon vessaa.
Erikoisherkkuna museossa oli neuvosto-virolaista rock- ja punk-kulttuuria käsittelevä "kielletyn musiikin näyttely". Näyttely koostui itseasiassa vain kolmesta banderollista sekä pienestä katsomosta ja TV-ruudusta, jolta katsoa vuonna 2012 ilmestynyttä aihetta käsittelevää dokumenttia Keelatud Mängud. Noin 90 minuuttia kestänyt dokumentti oli joka tapauksessa mielenkiintoista katsottavaa, eikä vähiten siinä olevan arkistomateriaalin takia. Dokumentin traileri löytyy täältä.



Sielunruoan lisäksi loimme katsausta myös virolaiseen ruokakulttuuriin hampurilaisten muodossa. Ensimmäisenä vuorossa oli Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitseva trenditietoisten nuorten suosima Must Puudel. Plussaa tuli purilaisaterian kotikutoisesta tyylistä, ja kikherneiden ystävät nauttivat niiden runsaudesta kasvispihvissä. Syömisen vaikeus puolestaan verotti pisteitä. Hampurilainen täytyi purkaa, jotta sen pystyi syömään, ja pihvi hajosi osiin ihan itsestäänkin. (Arto: 3/5)

   Paikallinen mysteeriopas vei meidät
kävelylle Burger Boxin jälkeen.
Seuraavana päivänä vuorossa oli Tallinnan rautatieaseman kupeessa oleva Burger Box, johon paikalliset matkaoppaamme meidät asiantuntevasti johdattivat. Purilainen oli erittäin maittava epäterveysherkku, eikä sitä oltu hinnalla pilattu. Kyseessä oli toki vain hampurilainen. Perunat ja muut lisukkeet maksavat extraa. Kaiken kruunasi autenttinen purilaisbaarin tunnelma ja The Jesus Lizard -paitaan verhoutunut kokki, joka on tuttu legendaarisesta Zahir-yhtyeestä. (Arto: 4/5)

Juhlapäivänä urhea ryhmämme rohkeni Rakvereen saavuttuaan testata vielä yhdet purilaiset. Suuntasimme internetin kehumaan Ararat Grilliin, mutta jo sitä ennen vastaan tuli Grillers. Käydyistä ravintoloista pikaruokalamaisin Grillers yllätti kattavalla menullaan. Ruokaa sai odotella tovin, mutta se osoittautui odotuksen arvoiseksi. Hampurilaiset olivat kutakuinkin sen näköisiä, joita telkkarissa näkee, ja maku vastasi ulkonäköä, vaikkakin kanapihvi tuomittiin hieman mauttomaksi. (Arto: 4/5)

Virolainen muusikko, kirjailija, poliitikko ja julkisuuden yleismies Mihkel Raud listasi sattumoisin Viron kolme parasta burger-mestaa reissuamme seuraavalla viikolla. Raudin lista löytyy täältä. (Huom #1 !!)


Suuntasimme hyvissä ajoin burgerien jälkeen Vallimägi-kukkulalle, jonka kupeessa laulujuhlat järjestettiin. Odotellessa riitti ihmeteltävää: Kukkulan vallien toisessa päässä on 1200-luvulla rakennettu osittain raunioitunut linna ja sitä vartioi Baltian maiden suurin eläinaiheinen patsas, kunnioitusta herättävä Tarvas (alkuhärkä). Patsas on tallinnalaisen Tauno Kangron tekemä. Kangron patsaita on varmasti jokainen Tallinnassa käynyt ihaillut ainakin ohimennen (esim. se pronssinen silinteripäinen nokipoika vanhassa kaupungissa).

Noora tervehtii Tarvasta. Hei vaan!
(Ja kiitokset Tealle kuvasta!)
Laululava oli tyylillä kasattu. Jätesäkeistä ja spray-maalatuista graffiteista rakennetun suuren taustan edessä oli orkesteri ja monisatapäinen sekakuoro. Mittavasta säestyksestä huolimatta, päärooliin oli nostettu yleisön edessä hääräävä punk-bändi kitara-rummut-basso -kokoonpanolla. 

Ennen tapahtuman varsinaista alkua kuorot, järjestäjät ja muut merkkihenkilöt kokoontuivat Rakveren keskustassa ja marssivat yhdessä tapahtumapaikalle. Meillä ei ollut harmainta aavistustakaan kokoontumispaikasta, joten menimme suoraan varaamaan hyvät istumapaikat rinteeltä. Illan avasi punk-laulujuhlien isä - näyttelijänä, ohjaajana ja laulajana kunnostatunut Üllar Saaremäe. Juontajana toimi vanha kunnon Peeter Volkonski, joka kai vanhuuden tuomien hidasteiden vuoksi juonsi orkesterin takaa korokkeellaan istuen. Ohjelma koostui - paitsi orkesterin ja kuoron säestämästä punkista - myös puheista, runoista ja jopa pienoisesta musikaalista. Sekä kieli että puhujat kun ovat enemmän tai vähemmän vieraita, emme pysyneet läheskään koko aikaa kärryillä, mutta teemoina tuntui olevan päivän politiikka ja taiteen tila nyky-yhteiskunnassa. Ainakin viestit välitettiin voimakkaasti ja yleisön suosionosoitukset olivat sen mukaisia. 

Punkin soidessa virolaiset kunnostautuivat jälleen kerran laulukansana. Viikkoja kestänyt treeni kotisohvalla kantoi hedelmää meidänkin ryhmässä: Noora osasi jokaisen laulun alusta loppuun. Tea, joka ei ollut harjoitellut yhtään, osasi hänkin noin puolet. Minä en osannut mitään. Noh, ei niistä virolaisistakaan onneksi ihan jokainen laulanut mukana.


Generaator M:n kappale Käed soi ja janoinen
kuvaaja jonottaa toistakymmentä minuuttia oluttelttaan.
Juhlien etenemisen vapaamuotoisuus ja rentous tuli järjestelmällistä ja suoraviivaista ohjelmaa kunnioittavalle jäykälle suomalaiselle yllätyksenä. Paitsi että ohjelmanumeroiden ja laulujen järjestys ei noudattanut täysin käsiohjelmana palvellutta punk-sanomalehteä, myöskin parhaat laulut esitettiin heti perään toistamiseen yleisön vaatimuksesta! Tämä oli tietty blogimateriaalia haalivalle etu: Ensimmäisen kierroksen pystyi keskittymään yhteislauluun ja toisen kierroksen pystyi ottamaan nauhalle. Hyvä ilmapiiri näkyi myös yleisössä, joka koostui kaikenikäisistä ihmisistä vauvasta vaariin. Jopa kaksin käsin kaljaa kantaneet umpihumalaiset punkkarit näyttivät olleen ihmisiksi. Ainoat nuhtelut yleisön edustajista saa olutteltan vallanneet moottoripyöräkerholaiset, jotka näkivät oikeudekseen ohittaa pitkän jonon ja viedä teltasta lähes viimeiset vähäisistä juomista.

Lauluohjelmahan koostui tietty enemmän tai vähemmän klassikoiksi nousseista virolaisista punk-kappaleista, mutta poikkeuksiakin oli. Punk-laulujuhlien perinteen mukaan ensimmäisenä lauletaan Sex Pistolsin Anarchy in the UK, jota pidetään huomattavana tekijänä virolaisessa "punk-vallankumouksessa". Ohjelman loppupäässä laulettiin spektaakkelinomaisesti venäläisen Pussy Riot -yhtyeen "punk-rukous", jonka esittäminen moskovalaisessa katedraalissa johti yhtyeen pidätykseen ja käynnisti laajaa huomiota saaneen sananvapauskeskustelun. Venäläisen punkin esittämisestä virolaisilla laulujuhlilla voi jokainen vetää omia päätelmiään.

Illan laulujuhlaosuuden päätti Vennaskondin Insener Garini hüperboloid. Vallien takaa puskevat illan viimeiset auringonsäteet, mahtipontinen jousisovitus ja yhteen tahtiin heiluva monituhatpäinen virolainen yleisö toi massiiviseen yhteislauluun hienon lisän ja kokonaisuus olikin täydellinen päätös hienoille juhlille. Olihan siellä jotain keikkoja vielä, ja jatkotkin kuulemma järjestettiin, mutta me menimme kiltisti peiton alle kotiinpaluuta odottamaan.


Insener Garini Hüperboloid
Punk laulupidu 2015
Posted by Arto Vompatti Harava on Monday, 24 August 2015


Kaikin puolin mainio reissu ja punk-laulujuhlia voimme suositella lämpimästi kaikille! Seuraava kerta taitaakin olla sitten vuonna 2018 tai 2019.


Ohjelma (ilman puheita ja runoja)

Sex Pistols: ANARCHY IN THE U.K.
J.M.K.E.: ELAB VEEL BERIA
Propeller: VÕLLALAUL
Vennaskond: PILLE-RIIN
Singer Vinger: SUU LAULAB
J.M.K.E.: KÜLMALE MAALE
Singer Vinger: MASSIKOMMUNIKATSIOON
Urmas Sisask: SÖÖBIK JA PISIK (lyhytmusikaali hammaspeikoista)
Generaator M: KÄED
Vennaskond: UIMANE JA VÄSINUD
J.M.K.E.: VALGE LIBLIKA SUVI
Ajutine Valitsus: AJUTINE VALITSUS
J.M.K.E.: MU VANAISA OLI DESERTÖÖR
Psychoterror: TEEN MIDA TAHAN
Pussy Riot: BOGORODICA DEVO
Vennaskond: INSENER GARINI HÜPERBOLOID (kaksi kertaa, totta kai)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti