torstai 11. kesäkuuta 2015

Sünnipäev on ükskord aastas

Täytän tänään 30 vuotta. Onnea minä!  


Tällä kertaa tutustumme hieman lastenkulttuuriin ja lopuksi laulamme. Eduard Uspenskin (s.1937) Krokotiili Gena ja hänen ystävänsä (eestiksi Krokodill Gena ja tema sõbrad) on vuonna 1966 valmistunut neuvostoliittolainen lastenkirja. Uspenskin kirjoista Suomessa ehkä tutumpi on Fedja-setä, kissa ja koira (eestiksi Onu Teodor, kass ja koer). Kyseessä ei ole virolainen teos, mutta hahmot ovat rakastettuja myös siellä.
 
Krokotiili Gena työskentelee eläintarhassa krokotiilina ja tuntee itsensä yksinäiseksi. Hän tutustuu Muksikseen, tropiikista laivalla appelsiinilaatikossa saapuneeseen olentoon. Yhdessä Muksiksen kanssa krokotiili Gena päättää rakentaa Ystävyyden talon, jossa yksinäiset voivat kohdata toisensa. Hyvien voimien vastakohtana kirjassa häärii akka Isokomero (!), joka pyrkii tuhoamaan Genan ja Muksiksen suunnitelmat. Kirjassa kommentoidaan myös neuvostoajan byrokratian toimintaa (ja toimimattomuutta), kun virkamies Ivan Ivanovitsh hyväksyy joka toisen ja hylkää joka toisen eteensä tulevan paperin, täysin satunnaisesti. 



Vuodesta 1936 toiminut neuvostoliittolainen (sittemmin venäläinen) Soyuzmultfilm-elokuvastudio on tehnyt hahmojen seikkailuista neljä nukkeanimaatiota: Krokotiili Gena (1969), Muksis (1971), Isokomero (1974) ja Muksis menee kouluun (1983). Meille kaikille tuttu krokotiili Genan syntymäpäivälaulu Minä soitan harmonikkaa löytyy Muksis -elokuvan alusta.

Laulaminen on hauskaa (ja virolaiset tekevät sitä lähes yhtä hyvin kuin suomalaiset grillaavat), joten Suomenlahden molemmin puolin voimme yhtyä lauluun ja nauttia 500 jätskiä. Toivon että kokeilette laulamista myös itsellenne heikommalla kielellä, sanat löytyvät videoiden lisätiedoista. Hanuristit voivat soittaa molemmat versiot.


Tässä vielä hieman sanastoa: 

vihma - sade
lustakas - lystikäs
rõõmus - iloinen
kink - lahja
sünnipäev - syntymäpäivä
aasta - vuosi
vihmapiisa - sadepisara
tants - tanssi
saatma - saattaa, säestää
võlur - velho
tore - hauska, mukava
soovid - toiveet
jäätis - jäätelö

   

Lisää Vennaskondista myöhemmin!

Terveisin,
Noora

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti